#selambensultanoglu bu çalışmamda biz Türklerin yüzlerce yıldan gelen gelenekleri içinde hemen hemen her evde yapılıp yenen bir tatlısının (susamlı gevrek ) nasıl yapıldığını gösterip anlatacağım.
Gevrek; gavurcası krokan vb.
Gavur hayranı sözlüklerde;
Krokan (İngilizce: 'Brittle', Fransızca: 'Croquant' = "Çıtır"]), toz şekerin ocak üzerinde karamelize edilirken çeşitli meyvelere bal ilave edilmek suretiyle soğutularak ve kalıplandırarak elde edilen gevrek, kıtır yiyecektir diye tariflendiriliyor.
Krokan, toz şekerin ocak üzerinde karamelize edilip yada kaynatılarak suyunun buharlaştırılmasıyla yapışkan hale gelen pekmez veya balın içine fındık, yer fıstığı, ceviz içi, badem içi, susam, Antep fıstığı, kuru üzüm, kuru kayısı ilave edilip karıştırılarak soğutulmasıyla elde edilen gevrek, kıtır yiyecektir.
Krokan yapımında mutfaklarımızda genelde toz şeker kullanılır. Krokan hazırlandıktan sonra soğutulması için yağlı kağıt üzerine dökülerek yayılır, ya da mermer üzeri margarinle yağlanarak üzerine krokan yayılır.
Şekerin, erime sırasında veya sonrasında kristalleşmemesi veya yanmaması gerekmektedir.
Şeker, 160 dereceye ulaştıktan sonra karamelize olmaya başlar.
Şekeri bu dereceye getirmenin iki yolu vardır: Kuru yöntem ve yaş yöntem. Kuru yöntem ile daha kısa sürede sonuca ulaşılır ama çok hızlı karamelleşip yanmasını önlemek için sürekli karıştırmak gerekir.
YAPILIŞI: Teflon tavaya şekeri ve fındığı alıyoruz. Kenarlardan şeker erimeye başlayınca tahta bir kaşıkla karıştırarak şekerin tamamen erimesini sağlıyoruz. Şeker eriyince içine limon damlatıp bir dakika daha pişiriyoruz. Mermer bir tezgahın üzerini sıvıyağ ile yağlayıp karışımımızı bu yağlanmış yere döküp yayıyoruz. 10 dakika kadar bekleyip bir kenarından elimizle hafifçe kaldırıyoruz. Krokan tamamen katılaşmışsa elimizle istediğimiz büyüklükte kırıyoruz.
PÜF NOKTASI
Krokanları sakın açıkta bırakmayın. Nemlenip yapış yapış bir hal alır. Hep ağzı kapalı bir kavanozda saklayın.
SUSAM KROKAN
2 çay bardağı kavrulmuş susam
3 çay bardağı şeker
Birkaç damla limon suyu
YAPILIŞI: Susam kavrulmamışsa 10 dakika tavada kavuruyoruz. Şekeri teflon tavaya alıyoruz. Limon suyunu da katıp kısık ateşte karamelize ediyoruz. Sık sık karıştırıyoruz. Bu arada yağlı kağıttan büyükçe iki parça kesiyoruz. Şeker tamamen eriyince ocağın altını kapatıp susamı ekleyip hızlıca karıştırıyoruz. Yağlı kağıdın üzerine döküp diğer yağlı kağıdı üstüne kapatıp merdane ile düzleştiriyoruz. Hemen büyük bir bıçakla istediğimiz gibi kesiyoruz
PÜF NOKTASI
Keserken hızlı hareket edilmeli çok çabuk sertleşiyor. Kesmezseniz sertleştikten sonra elinizle parçalara bölebilirsiniz.
FISTIKLI KROKAN
1 su bardağı fıstık
1 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tereyağı
YAPILIŞI: Şeker ve tereyağını teflon tavada eritip fıstıkları ilave ediyoruz. Karamel kıvamına gelene kadar karıştırıp ateşten alıyoruz. Yağlı kağıt serili tepsiye döküyoruz. Soğuduğu zaman hazır oluyor.
TWİTTER: https://twitter.com/mustafa1asln1
FACEBOOK: https://www.facebook.com/mustafa1asln1
İNSTAGRAM: https://www.instagram.com/mustafa1asln1
BLOGGER: https://www.mustafaaslan1.blogspot.com
Yorumlar
Yorum Gönder